Logo: DBR, link til forsidenLogo: DBR, link til forsiden
DBR
  Udskriv Udskriv  Log ind Log ind  Søg Søg
Du er her: DBR > Unikabeton

Unikabeton

Titel:
Unikabeton

Projekttype:
Højteknologifondsprojekt

Ansvarlig part:
Teknologisk Institut

Beskrivelse:
Udviklingen inden for støbning af betonkonstruktioner har ikke oplevet væsentlig fornyelse siden byggeriets industrialisering i den første halvdel af det 20. århundrede. Støbeformene tilvirkes stadig i tunge materialer i en håndværksbaseret proces, som både er tidskrævende og dyr. Ved fremstilling af unikke betonkonstruktioner kan formarbejdet beløbe sig helt op til 75 % af salgsprisen.

Den herskende betonarkitektur er derfor ofte præget af standarder og repetitioner og kan ikke leve op til kravet om en mere spændende og individuel arkitektur.

Udfordringen er at give mulighed for en mere spændende og individuel arkitektur i et realistisk omkostningsniveau. Det skal ske ved at udvikle en mere effektiv proces for støbning af betonkonstruktioner, end den der findes på markedet i dag.

Målet med Unikabeton er at konstruere alternative støbeforme ved hjælp af robotter og designe beton til selv at flyde ud i formerne og på den måde producere betonkonstruktioner efter arkitektens anvisninger.
Projektet, som samler førende dansk ekspertise inden for arkitektur, betonteknologi og robotteknologi, er et 3-årigt projekt støttet af Højteknologifonden.

Projektperiode:
2007 – 2009

Deltagere:
Teknologisk Institut
Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet
Arkitektskolen Aarhus
Spæncom A/S
Unicon A/S
MT Højgaard a/s
Paschal-Danmark A/S
Giben Scandinavia A/S

Link:
www.unikabeton.dk

Relation til Dansk Betonråds fokusområder:
1. Effektivitet og økonomi  x
2. Æstetik, funktion og fleksibilitet  x
3. Miljø, arbejdsmiljø og indeklima
4. Rekruttering, uddannelse og FoU